Tjekliste for dig der fortsætter på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen
Denne tjekliste er til dig, der efter opnået folkepensionsalder fortsat ønsker at arbejde.
- Folkepensionen: Igangsætte folkepensionen eller udskyd denne. Der er kommet nye regler der gør, at arbejdsindkomst ikke giver modregning i folkepensionen – hverken grundbeløbet eller tillægsbeløbet. Der kan dog stadig være nogle situationer – hvis du f.eks. kommer i topskat, hvor det kan være relevant at overveje om folkepensionen skal udskydes. På borger.dk kan du læse mere og igangsætte/udskyde i praksis.
- ATP: ATP-udbetalingerne starter automatisk når du når folkepensionsalderen. Du skal tage stilling til, om ATP skal udbetales sammen med arbejdsindkomst eller om du vil vente med at få denne udbetalt. Hvis du vil vente, er det vigtigt, at du handler på dette og kontakter ATP.
- Pensionsordninger: Tag stilling til, hvad der skal ske med dine pensionsordninger. Hvis der går flere år inden du skal bruge pensionsmidlerne, er din valgte risikoprofil så korrekt? Kontakt bank og pensionsselskab for at tale med dem om hvad der skal ske og eventuelt rettet risikoprofil til.
- Seniorpræmie: Hvis du fortsætter med at arbejde med et år med mindst 30 timer ugentligt, kan du være berettiget til seniorpræmie. For dig der er lønmodtager, kommer seniorpræmien automatisk – hvis du er selvstændig skal du kunne dokumentere at du er berettiget. For råd og vejledning kan du kontakte Udbetaling Danmark.
- Skattefri præmie: Hvis du er med i efterlønsordningen og lever op til kriterierne for den skattefri præmie, skal du huske at ansøge om denne ved din A-kasse.
- A-kasse: Dit medlemskab af A-kasse ophører automatisk, når du har opnået folkepensionsalderen. Du har mulighed for at forblive seniormedlem, hvis du ønsker dette.
Forskudsopgørelse: Det er vigtigt at du aktivt får opdateret din forskudsopgørelse, da der kan være indkomstforhold som ATP og folkepension der ændrer dit samlede billede.